Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki czosnkowe z pomidorami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placuszki

mąka pszenna 6 szklanek
żółtko jajek 4
mleko 2 szklanki
czosnek 0,5 główki
masło 200 g
drożdże 100 g
cukier 2 łyżeczki
sól 4 łyżeczki

DODATKOWO

pomidory 1 kg
cebula 3
ser żółty 200 g
keczup 2 łyżki
białko
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki czosnkowe z pomidorami

Mleko podgrzej.Zrób rozczyn z drozdzy i cukru i 2 łyzek mleka.Odstaw.Do miski wsyp mąkęsól,drożdże wyrośnięte,żółtka ,mleko z przeciśnietym czosnkiem i wymieszaj.Na koniec wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj.Przykryj ścierka i odstaw aby wyrosło.W tym czasie pokrój pomidory,zeszklij cebulę,podlej wodą dopraw,.Pomidory odsącz, ser zetrzyj na tarce.Keczup rozcieńcz z wodą.Z cista wyrabiaj kulki wielkości jabłka i zozwałkuj na placuszki,odstaw na 30 min na blaszce wyłożonej papierem.Potem posmaruj keczupem,nakładaj pomidory,cebule i posyp serem.Boki posmaruj roztrzepanym białkiem.Piecz ok 20 min w 180 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak