Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki amarantusowe z żurawiną

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

amarantus ekspandowany 2 pełne szklanki
jajko 2 sztuki
ksylitol 2 łyżki
sól 1 szczypta
żurawina suszona

Porada

Placuszki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Możemy jeść je same, ale także z dodatkiem owoców, dżemu, miodu czy jogurtu.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki amarantusowe z żurawiną

Kroki postępowania

1
Propozycja na zdrowe, bezglutenowe placuszki z ekspandowanego amarantusa. Dzięki jego zawartości, placuszki mają wiele wartości odżywczych, są niezwykle puszyste, mięciutkie, smaczne i bardzo aromatyczne. Przygotowuje się je błyskawicznie! Są świetną, pełnowartościową przekąską i śmiało można nimi zastąpić pieczywo. Dobrze sprawdzają się jako śniadaniowy dodatek do owsianki. Można je także przyrządzić w wersji wytrawnej, dodając do środka zioła czy oliwki. Dzisiejsza wersja jest na słodko, ale zdrowo, gdyż zamiast zwykłego cukru dodałam ksylitol (cukier brzozowy). Serdecznie polecam! :)

PRZYGOTOWANIE:

Dwa całe jajka z dodatkiem szczypty soli i 2 łyżek cukru brzozowego, ubijamy dokładnie mikserem do momentu, aż masa powiększy swoją objętość i stanie się puszysta.
Krok 1 - Placuszki amarantusowe z żurawiną foto
2
Do miski wsypujemy 2 pełne szklanki ekspandowanego amarantusa...
Krok 2 - Placuszki amarantusowe z żurawiną foto
3
... a następnie dodajemy do niego ubite jaka. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Placuszki amarantusowe z żurawiną foto
4
Tak powstałą masę nakładamy porcjami za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W środek każdego placuszka wkładamy suszoną żurawinę.
Krok 4 - Placuszki amarantusowe z żurawiną foto
5
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut. Pieczemy do momentu lekkiego zarumienienia.

Po tym czasie wyjmujemy placuszki i odczekujemy kilka minut, aby delikatnie stwardniały.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Placuszki amarantusowe z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 06.01.2015 15:59
pysznie wygląda :)
Bernadeta1 02.01.2015 18:16
warto takie zrobić, wyglądają bardzo smacznie
Renata9 02.01.2015 17:15
super smaczna przekąska
Betina#45 02.01.2015 15:46
Ciekawie wyglądają, zjadłabym ! ;)
MałaMi89 02.01.2015 15:32
nigdy nie jadłam nic z amarantusa... wygląda smacznie :)
kasiaw 02.01.2015 15:18
polecam bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak