Pizzerki z tartą marchewką

Pizzerki z tartą marchewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    20 dag
  • drożdże

    1,5 dag
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • marchewka

    1/3 szt
  • masło

    2 łyżki
  • woda ciepła

    0,5 szklanki

Dodatki

  • filet z kurczaka

    1 szt
  • przyprawa do gyrosa

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • cebula czerwona

    0,5 szt
  • pieczarki

    15 dag
  • ketchup

  • ser żółty

    10 dag
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pizzerki z tartą marchewką

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizzerki z tartą marchewką foto
Do mąki dodać cukier i pokruszone drożdże, połączyć z ciepłą wodą, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
Krok 2 - Pizzerki z tartą marchewką foto
Dodatki
Umyte mięso pokroić w słupki, wymieszać z przyprawą do gyrosa i łyżką oleju.
Krok 3 - Pizzerki z tartą marchewką foto
Mięso lekko zrumienić na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić.
Krok 4 - Pizzerki z tartą marchewką foto
Następnie wsypać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Pizzerki z tartą marchewką foto
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać rozpuszczone masło, sól i startą na tarce marchewkę, wyrobić.

Rozwałkować i wykroić krążki, przykryć i odłożyć na 10 minut.
Krok 6 - Pizzerki z tartą marchewką foto
Pizzerki ułożyć na patelni i smażyć pod przykryciem na dużym palniku na najmniejszym ogniu około 2-3 minuty.

Następnie obrócić na drugą stronę, posmarować ketchupem.
Krok 7 - Pizzerki z tartą marchewką foto
Włożyć porcję pieczarek z mięsem, posypać żółtym serem. Przykryć i smażyć około 3-4 minuty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat