Pizzeriny ze szpinakiem, kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    500 g
  • drożdże

    50 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    4 łyżki
  • gałka muszkatołowa cała

    szczypta
  • woda letnia

    1 szkl.
  • sos pomidorowy

  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • woda

    ok. 3 łyżek
  • Dodatki:

  • szpinak świeży

    250 g
  • filet z kurczaka podwójny

    1 szt.
  • mozzarella

    2 kulki
  • pomidory suszone w zalewie

    kilka szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • oliwa

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem, dolewamy ciepłą wodę i odstawiamy na około 10 minut żeby drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiewamy do dużej miski (najlepiej drewnianej), dodajemy sól oraz gałkę muszkatołową i mieszamy. Na środku kopczyka z mąki robimy wgłębienie i wlewamy podrośnięte drożdże i oliwę, wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulę, posypujemy delikatnie z wierzchu mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na 8-10 równych części i formujemy placki - spody do pizzerin.

Szpinak myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty.
Na patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i liście szpinaku, smażymy około 1-2 minut aż zwiędnie i straci objętość, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.

Filety z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do wystudzenia.

Do miseczki dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę, sól, cukier, zioła, szczyptę pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy by składniki się połączyły, dolewamy stopniowo wodę żeby delikatnie rozrzedzić sos. Gotowym sosem smarujemy spody do pizzy.

Na spodach układamy przesmażony szpinak, mozzarellę, kawałki kurczaka, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory.

Gotowe pizzeriny układamy na blaszce w odstępach.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (45)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.12.2016 17:03
Wyglądają bardzo wyjściowo :D
pestka 24.09.2016 00:11
pyszny obiad
Milena 16.07.2016 18:22
Pomysł na obiad trafiony w dziesiątkę :)
IZABELA29 24.06.2016 07:58
bardzo pyszne
Alex_M 06.03.2016 16:36
zjadłabym :)
ben-ka 01.01.2016 11:33
Takie na bogato:)
Grazyna0211 18.11.2015 16:57
bardzo smaczne
Dorota76 15.10.2015 16:52
pysznie to wygląda
ilka01 10.01.2015 09:30
wyglądają świetnie :) muszę koniecznie wypróbować przepis:)
as28 06.12.2014 20:01
fajne pizzerini

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat