Pizzerinki z sosem czosnkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • drożdże świeże

    1,5 dag
  • oliwa

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • woda ciepła

    100 ml
  • mleko

    50 ml
  • oregano

    1 łyżeczka

sos czosnkowy

  • majonez light

    2 łyżki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku

Pozostałe produkty

  • pieczarki

    30 dag
  • masło

    1 łyżka
  • salami

    7-8 dag
  • mozzarella małe kulki

    12 dag
  • ser żółty

    10 dag ( wędzony)
  • oliwki nadziewane papryką

    0,5 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizzerinki z sosem czosnkowym  foto
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i mlekiem, połączyć z mąką.
Krok 2 - Pizzerinki z sosem czosnkowym  foto
Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 3 - Pizzerinki z sosem czosnkowym  foto
Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę i suszone oregano, wyrobić.

Następnie wyłożyć na posypaną mąką deskę i rozwałkować.

Pokroić na kwadraty, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Krok 4 - Pizzerinki z sosem czosnkowym  foto
Do miseczki włożyć majonez, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę i kolorowy, mielony pieprz, wymieszać.
Krok 5 - Pizzerinki z sosem czosnkowym  foto
Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowane ciasto posmarować sosem czosnkowym i ułożyć porcję pieczarek.
Krok 6 - Pizzerinki z sosem czosnkowym  foto
Na wierzchu ułożyć plasterki salami, oba sery i pokrojone oliwki. Blaszkę z pizzerinami wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat