Przepis i sposób przygotowania na: Pizzeriada
Kroki postępowania
2szklanki mąki
30 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
1/3 szklanki mleka i 1/3 szklanki wody wymieszanych razem
pół łyżeczki soli
Mąkę przesiać z solą, dodać pokruszone drożdże. Zrobić wgłębienie i wlać oliwę. Zagniatać ciasto, powoli wlewając wymieszane z wodą mleko. W razie potrzeby dodać mąki. Uformowaną kulę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie blachę posmarować oliwą i rozwałkować ciasto. Nakłuć widelcem i posmarować sosem.
Na pizzy układać kolejno plastry salami, pióra cebuli, posypać startym żółtym serem (garść), pokrojone pieczarki, mięso z kurczaka, paprykę żółtą, garść startego sera, kukurydzę, oliwki czarne, zieloną fasolkę (wcześniej podgotowaną), pomidorki oraz kulki mozzarelli.