Przepis dnia III, odc. 3: Filety z kurczaka z sałatką i gruszkami

Przepis dnia III, odc. 3: Filety z kurczaka z sałatką i gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    4 szt.
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • oliwa

    100 ml
  • przyprawa do kurczaka - pikantna

    2 łyżki
  • gruszki

    2 szt.
  • orzechy włoskie siekane

    1 łyżka
  • pomidorki koktajlowe

    kilka szt.
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • mix sałat

    250 g
  • sos sałatkowy włoski

    1 opakowanie
  • kapary

    1 łyżka
  • grzanki ziołowe

    4 szt.
  • sól morska

  • cynamon

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 3: Filety z kurczaka z sałatką i gruszkami foto
Olej połączyć z pikantną przyprawą do kurczaka, powstałą marynatą natrzeć filety i odstawić na 10 minut.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 3: Filety z kurczaka z sałatką i gruszkami foto
Następnie kurczaka usmażyć bez tłuszczu na patelni po 3 minuty z każdej ze stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, w trakcie pieczenia możemy dosypać trochę kawy zbożowej na kurczaka do smaku.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 3: Filety z kurczaka z sałatką i gruszkami foto
Sos sałatkowy połączyć z wodą, oliwą, dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut do lodówki.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 3: Filety z kurczaka z sałatką i gruszkami foto
Gruszki obrać , skropić sokiem z cytryny i pokroić na ósemki. Podsmażyć je na patelni (ok. 3 minuty), posypując cynamonem.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 3: Filety z kurczaka z sałatką i gruszkami foto
Sałaty z pomidorkami koktajlowymi wyłożyć na półmisek, dodać gruszki i pokrojone w plastry piersi kurczaka, posypać posiekanym szczypiorkiem i prażonymi orzechami. Dodać przesiekane kapary. Całość skropić wcześniej przygotowanym sosem włoskim.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 3: Filety z kurczaka z sałatką i gruszkami foto
Podawać z ciepłymi grzankami ziołowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat