Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora
Kroki postępowania
Umyte i oczyszczone filety z kurczaka osuszyć i natrzeć ziołową przyprawą do kurczaka połączoną z olejem. Filety smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Następnie ułożyć filety w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 12 minut w temperaturze 160°C.
Kalafiora ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok. 7-8 minut). Odcedzić, a następnie zmiksować dodając śmietanę. Przyprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą morską.
Obranego ogórka pokroić w słupki. Owczy ser pokroić w grubą kostkę. Połączyć ogórka, ser, liście bazylii i pomidorki. Sałatkę skropić olejem lub oliwą wymieszaną z bazylią i oregano. Całość przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę posypać prażonym na patelni kminkiem.