Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ziołowy filet z kurczaka
-
filet z kurczaka
4x120 g -
olej
4 łyżki -
Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat
2 łyżki
Purée z kalafiora
-
kalafior
1 szt. -
śmietana 30%
250 ml -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sałatka z serem owczym
-
ogórek zielony
-
ser owczy
200 g -
olej
-
bazylia
4 gałązki -
pomidorki koktajlowe
4 szt. -
kminek Prymat
-
oregano
-
Rozmaryn suszony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora
Kroki postępowania

Umyte i oczyszczone filety z kurczaka osuszyć i natrzeć ziołową przyprawą do kurczaka połączoną z olejem. Filety smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Następnie ułożyć filety w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 12 minut w temperaturze 160°C.

Kalafiora ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok. 7-8 minut). Odcedzić, a następnie zmiksować dodając śmietanę. Przyprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą morską.

Obranego ogórka pokroić w słupki. Owczy ser pokroić w grubą kostkę. Połączyć ogórka, ser, liście bazylii i pomidorki. Sałatkę skropić olejem lub oliwą wymieszaną z bazylią i oregano. Całość przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę posypać prażonym na patelni kminkiem.


Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się