Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora

Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ziołowy filet z kurczaka

  • filet z kurczaka

    4x120 g
  • olej

    4 łyżki
  • przyprawa do kurczaka - ziołowa

    2 łyżki

Purée z kalafiora

  • kalafior

    1 szt.
  • śmietana 30%

    250 ml
  • sól morska

  • pieprz biały Prymat

  • gałka muszkatołowa mielona

Sałatka z serem owczym

  • ogórek zielony

  • ser owczy

    200 g
  • olej

  • bazylia

    4 gałązki
  • pomidorki koktajlowe

    4 szt.
  • kminek Prymat

  • oregano

  • rozmaryn Prymat

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora foto
Ziołowy filet z kurczaka:
Umyte i oczyszczone filety z kurczaka osuszyć i natrzeć ziołową przyprawą do kurczaka połączoną z olejem. Filety smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Następnie ułożyć filety w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 12 minut w temperaturze 160°C.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora foto
Purée z kalafiora:
Kalafiora ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok. 7-8 minut). Odcedzić, a następnie zmiksować dodając śmietanę. Przyprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą morską.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora foto
Sałatka z serem owczym:
Obranego ogórka pokroić w słupki. Owczy ser pokroić w grubą kostkę. Połączyć ogórka, ser, liście bazylii i pomidorki. Sałatkę skropić olejem lub oliwą wymieszaną z bazylią i oregano. Całość przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę posypać prażonym na patelni kminkiem.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora foto
Aromatyczne filety ułożyć na purée kalafiorowym, podawać z sałatką.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 46: Ziołowy filet z kurczaka na purée z kalafiora foto
Przygotować wszystkie składniki

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat