Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 300 g
pieczarki 3 szt.
cebula 1 szt.
groszek zielony 100 g
śmietana kremówka 200 ml
ryż brązowy 1 torebka
tymianek
Przyprawa do kurczaka po staropolsku Prymat
Czosnek suszony Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2 foto
2
Ryż gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem przez około 20 minut.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy na ściereczce kuchennej i kroimy w paski o średniej wielkości. Mięso obtaczamy w przyprawie do kurczaka po staropolsku i zostawiamy na parę minut, aby przeszło aromatem przyprawy. Cebulę kroimy w pióra, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Następnie doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym, i tymiankiem.
Po chwili dodajemy czosnek, cebulę i pieczarki.

Krok 2 - Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2 foto
3
Całość zalewamy śmietana i dusimy razem.
Krok 3 - Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2 foto
4
Podajemy z brązowym ryżem.
Krok 4 - Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2 foto
5
Pod koniec duszenia dodajemy zielony groszek.
Krok 5 - Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak