Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    300 g
  • pieczarki

    3 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • groszek zielony

    100 g
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • ryż brązowy

    1 torebka
  • tymianek

  • Przyprawa do kurczaka po staropolsku Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2 foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2 foto
Ryż gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem przez około 20 minut.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy na ściereczce kuchennej i kroimy w paski o średniej wielkości. Mięso obtaczamy w przyprawie do kurczaka po staropolsku i zostawiamy na parę minut, aby przeszło aromatem przyprawy. Cebulę kroimy w pióra, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Następnie doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym, i tymiankiem.
Po chwili dodajemy czosnek, cebulę i pieczarki.

Krok 3 - Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2 foto
Całość zalewamy śmietana i dusimy razem.
Krok 4 - Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2 foto
Podajemy z brązowym ryżem.
Krok 5 - Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2 foto
Pod koniec duszenia dodajemy zielony groszek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat