Pizza z żywiecką i czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • woda ciepła

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    30 gram
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    1/3 łyżeczki

skłądniki na pizze

  • kiełbasa

    15 dkg
  • pieczarki

    20 dkg
  • czosnek

    2 ząbki
  • ser żółty

    garść startego
  • mozzarella w kulce

    1 kulka
  • ketchup pikantny

    kilka łyżek
  • papryka czerwona

    kawałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

z drożdży, połowy wody,cukru i łyżki mąki robimy rozczyn.
Jak podrośnie dodajemy do mąki z olejem i solą oraz resztę wody.
KRÓTKO wyrabiamy ciasto, ma być elastyczne i odstawać od ręki.

Ciasto odstawiamy do miski,opruszamy maką i przykrywamy ściereczką.
Niech tak odpoczywa 30 minut do godziny w ciepłym miejscu.

Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 okrągłe placki.

smarujemy je ketchupem wymieszanym w drobno posiekanym czosnkiem(lub sosem na pizze) układamy pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki,paprykę,kiełbasę żywiecką,ser kłade na pizze na ostatnie 3 minuty pieczenia

posypujemy ziołami do pizzy i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni
Aleksandra/Olcia
jak ser położymy pod koniec pieczenia będzie ciągnący :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maridka19 18.03.2015 08:24
Lubię taką :)
cukiereczek 17.03.2015 19:22
bardzo apetyczna
Anna133 17.03.2015 18:13
wspaniałości na kolację
caralajna 17.03.2015 18:06
taka pizza po polsku, lubię :)
aginaa 17.03.2015 17:40
smaczne danie
V_kuchareczka 17.03.2015 17:28
smakowicie się prezentuje
Janina 17.03.2015 16:21
Domowa pizza najlepsza;)
IwonaDD 17.03.2015 16:14
brzmi pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat