Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z szynką i pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 szklanki mąki
sól
ROZCZYN:
1/3 kostki drożdży
1/2 szklanki wody
łyżka cukru, 2 łyżki mąki
30 dag szynki
50 dag pieczarek
30 dag żółtego sera
pasta pomidorowa
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z szynką i pieczarkami

Do większego garnka wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy olej. W szklance robimy rozczyn i czekamy aż podwoi swoją objętość. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (30×40) posmarowaną olejem. Ciasto smarujemy ketchupem lub pastą pomidorową, ewentualnie sosem słodko – kwaśnym i wykładamy plasterki szynki, podsmażone pieczarki (zachowując odstęp 1 cm od brzegu). Całość posypujemy startym żółtym serem. Pizze pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paolcia 20.03.2013 12:57
bardzo apetycznie wyglada :)
Laila2786 20.03.2013 11:43
ale smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak