Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka
250 g -
sól
1 szczypta -
drożdże
1/8 kostki (12 g) -
woda ciepła
1/2 szklanki -
olej
2 łyżki -
mąka
do podsypania
Wierzch
-
parówki
1 opakowanie -
keczup
-
żółty ser starty
200 g -
papryki kolorowe
kawałki -
cukinia
Przepis i sposób przygotowania Pizza dla dzieci
1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Do miski wsyp mąkę, sól, wlej wodę z drożdżami i wymieszaj łyżką. Wlej olej i wyrób dokładnie ciasto ręką. Odstaw pod przykryciem.
2. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je jeszcze raz i podziel na 4 części. Z każdej zrób cienki placuszek i ułóż na płaskiej blasze. Każdy placuszek ciasta posmaruj keczupem i posyp żółtym serem.
3. Parówki obierz z osłonek i pokrój w plasterki. Papryki i cukinię umyj. Z warzyw i parówek ułóż na cieście dowolne dekoracje.
4. Blaszkę z pizzami wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 20 minut.
Komentarze (3)