Pizza z salami na cieście z mlekiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto-spód

  • mąka pszenna

    2.5 szklanki
  • mąka pszenna

    do podsypywania
  • woda ciepła

    0.5 szklanki
  • mleko ciepłe

    0.5 szklanki
  • drożdże

    0.25 dkg
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    1 łyżka

na wierzch

  • salami

    10 dkg
  • kukurydza w puszce

    0.5 puszki
  • pieczarki

    20 dkg
  • papryka żółta

    1 mała
  • sos pomidorowy

    do pizzy
  • ser żółty

    20 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać.odstawić aż podrosną
do mąki wlać rozczyn,ciepła wodę oraz dodać szczyptę soli.
wyrobić na gładkie ciasto

ciasto podzielić na 2-3 części, rozłożyć dłońmi w kształt koła,smarować sosem do pizzy i układać składki, piec w 220 stopniach przez 15-20 min w zależności od grubości ciasta
Aleksandra/Olcia
nie ma potrzeby czekać aż ciasto wyrośnie, nie wałkujemy ciasta tylko dłońmi rozpłaszczamy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andrzej132 10.11.2015 14:19
fajny przepis :)
Margo1 26.03.2015 08:42
apetyczna pizza
Iwusia 21.03.2015 16:58
ale ona musi być smaczna
pestka 21.03.2015 16:19
lubię salami , jako dodatek do pizzy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat