Pizza z rukolą i serem grana padano

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • drożdże

    25 g
  • woda ciepła

    1,5 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • oliwa

    4 łyżki
  • mąka pszenna typ 750

    600 g
  • sól

    1 łyżeczka płaska
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka

dodatki

  • ser mozarella

    200 g
  • rukola

    5 garsci
  • kukurydza w puszce

    8 łyżek
  • pepperoni

    10 plastrów
  • cebula

    2 szt
  • ser grana padano

    25 g

sos

  • sos pomidorowy

    6 łyżek
  • bazylia

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże i cukier rozpuścić, dodać mąkę, sól, zioła, oliwę, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy do pizzy mieszamy z bazylią suszoną.

Po tym czasie ciasto zagnieść, rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę. Posmarować przygotowanym sosem.

Na ciasto wykładamy najpierw ser mozzarella starty na grubych oczkach, a potem składniki: salami, kiełbasa żywiecka, pokrojoną cebulę, kukurydzę.

Pieczemy ok 20-25 min w temp. 230 st.

Na upieczoną pizzę kładziemy rukolę i pokrojony ser grana padano.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 18.05.2016 22:02
smaczna pizza
Benita 18.05.2016 16:01
bardzo smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat