Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pomidorami, mozzarellą i rukolą
Kroki postępowania
-Pozostałą mąkę wsypać do miski.
-Dodać wyrośnięte drożdże , pozostałą wodę i dokładnie wymieszać.
-Pod koniec dodać sól i łyżkę oliwy.
-Ciasto zagnieść i wyrobić do chwili otrzymania gładkiego, sprężystego ciasta.
-Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski.
-Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na lekko omączony blat , podzielić na 2 części.
-Ciasto umieścić na blaszce.
-Rozdrobnioną mozzarellę ułożyć na wierzchu, posypać parmezanem.
-Jeśli pizza ma być bardziej puszysta ciasto powinno ponownie trochę podrosnąć.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.230 st.C i piec na najniższym poziomie ok.10 min. po czym przełożyć -na środek i dopiec ok.5-7 min.