Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z pomidorami, mozzarellą i rukolą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
drożdże 20 gram
woda 240 gram
oliwa 2 łyżki
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 łyzeczka
sos pomidorowy 4-5 łyżki
oregano 1/2 łyzeczki
pomidorki koktajlowe kilka szt
mozzarella 150 gram
parmezan starty 2 łyżki
rukola do dekoracji
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pomidorami, mozzarellą i rukolą

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
-Pozostałą mąkę wsypać do miski.
-Dodać wyrośnięte drożdże , pozostałą wodę i dokładnie wymieszać.
-Pod koniec dodać sól i łyżkę oliwy.
-Ciasto zagnieść i wyrobić do chwili otrzymania gładkiego, sprężystego ciasta.
-Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski.
-Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na lekko omączony blat , podzielić na 2 części.
Krok 1 - Pizza z pomidorami, mozzarellą i rukolą foto
2
Opuszkami palców uformować 2 okrągłe placki grubości kilku milimetrów.
-Ciasto umieścić na blaszce.
Krok 2 - Pizza z pomidorami, mozzarellą i rukolą foto
3
-Wierzch każdego placka posmarować sosem pomidorowym /brzegi pozostawić wolne/, posypać delikatnie oregano, obłożyć połówkami pomidorków , delikatnie skropić oliwą.
-Rozdrobnioną mozzarellę ułożyć na wierzchu, posypać parmezanem.
-Jeśli pizza ma być bardziej puszysta ciasto powinno ponownie trochę podrosnąć.
Krok 3 - Pizza z pomidorami, mozzarellą i rukolą foto
4
Z podanych składników można upiec 2 pizze o średnicy 25 cm.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.230 st.C i piec na najniższym poziomie ok.10 min. po czym przełożyć -na środek i dopiec ok.5-7 min.
Krok 4 - Pizza z pomidorami, mozzarellą i rukolą foto
5
-Przed podaniem pizzę ozdobić świeżymi listkami rukoli.
Krok 5 - Pizza z pomidorami, mozzarellą i rukolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 15.08.2015 21:07
spróbowałbym z chęcią taki kawałeczek
Renataj 11.02.2013 01:03
Uwielbiam pizzę z pomidorami z działki. Pycha.
Renataj 11.02.2013 01:03
Uwielbiam pizzę z pomidorami z działki. Pycha.
w mojej kuchni 11.02.2013 00:34
dobra nie tylko w jej święto
cris04 10.02.2013 23:42
Pizzę piekę bardzo często, a przy okazji święta nie można o niej zapomnieć!
sanielcia 10.02.2013 23:29
Super przepis
Anna169Hosz 10.02.2013 23:25
Widać, ktoś wczoraj świętował międzynarodowy dzień pizzy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak