Pizza z płatkami owsianymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • płatki owsiane

    2/3 szklanki
  • mąka kukurydziana

    2/3 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • drożdże świeże

    2 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    2/3 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki

Pozostałe dodatki

  • por

    1 szt
  • pieczarki

    25 dag
  • olej

    2 łyżki
  • ketchup

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • boczek parzony

    8-10 dag
  • salami

    10 plasterków
  • kiełbasa podwawelska

    5-8 dag
  • ser żółty

    5 dag
  • mozzarella

    1 kulka
  • ser żółty

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z płatkami owsianymi foto
Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z letnim mlekiem, wsypać przesianą mąkę pszenną, kukurydzianą i płatki owsiane.
Krok 2 - Pizza z płatkami owsianymi foto
Wszystko razem wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pizza z płatkami owsianymi foto
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w krążki por. Dodać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania płynu.
Krok 4 - Pizza z płatkami owsianymi foto
Dodać oregano, ketchup i przecier pomidorowy. Wymieszać, podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem.
Krok 5 - Pizza z płatkami owsianymi foto
Do wyrośniętego ciasta dodać sól i oliwę, przerobić.
Krok 6 - Pizza z płatkami owsianymi foto
Wyłożyć na posypany mąka blat, uformować pizzę, ułożyć na przygotowanej blaszce ( tej z piekarnika). Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Następnie wyłożyć podsmażone pieczarki.
Krok 7 - Pizza z płatkami owsianymi foto
Ułożyć pokrojoną wędlinę, ser żółty i ser mozzarella.
Krok 8 - Pizza z płatkami owsianymi foto
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat