Pizza z pieczarkami po staropolsku z czarnuszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • drożdże

    5 deko
  • masło

    jedna łyżka
  • oliwa

    trzy łyżki
  • pieczarki

    30 deko
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    dwie szczypty
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    jedna łyżeczka
  • cukier

    pół łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    dwie szczypty
  • papryczka chili

    jedna szczypta
  • woda

    pół szklanki
  • ser gouda

    30 deko
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od ciasta. Bierzemy pół szklanki mleka lub wody, chodź z mlekiem lepsze ciasto. Podgrzewamy do 30 stopni, czyli ma nie parzyć i nie być letnie. Dajemy do niego 5 deko drożdży i pół łyżeczki cukru. Czekamy 10-15 minut aż się drożdże rozpuszczą. Bierzemy miskę lub garnek i wsypujemy dwie szklanki mąki, najlepiej tortowej.Wlewamy droższe, wsypujemy czarnuszkę, jedną łyżkę roztopionego masła i trzy, cztery łyżki oleju. Mieszamy aż się przestanie kleić. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy mąkę jeśli ciasto nadal się klei. Potem odkładamy ciasto na 20 minut aż wyrośnie i włączamy piekarnik aby nagrzał się do 180 stopni. W między czasie kroimy pieczarki i smażymy na patelni aż się przyrumienią i lekko solimy. Jak ciasto wyrośnie wałkujemy na blasze i układamy na nim pieczarki i przykrywamy serem. możemy do smaku posypać czosnkiem granulowanym i papryką, jak kto lubi nawet ostrą. Jak się piekarnik rozgrzeje to wstawiamy na dokładnie 25 minut. Smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta98 28.01.2011 20:20
super
Anna210 16.01.2011 17:54
ja pizze piecze max 15 minut ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat