Pizza z mozzarellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • drożdże świeże

    2 dag
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • woda ciepła

    200 ml
  • oliwa

    3 łyżki

pozostałe składniki

  • cebula

    1 szt
  • boczek parzony

    7-8 dag
  • pieczarki

    10 dag
  • olej

    1 łyżka
  • ketchup

    2-3 łyżki
  • oregano

    0,5 łyżeczki
  • jajka ugotowane na twardo

    2 szt
  • pomidor

    1 szt
  • mozzarella

    1 duża kulka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z mozzarellą foto
Drożdże pokruszyć do miski, połączyć z cukrem, dodać połowę wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypać mąkę i sól, wlać wyrośnięty rozczyn, oliwę, resztę wody, wyrabiać około 10 minut.
Krok 2 - Pizza z mozzarellą foto
Z przygotowanego ciasta uformować krążek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 8-10 minut.
Krok 3 - Pizza z mozzarellą foto
Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki boczek.
Krok 4 - Pizza z mozzarellą foto
Następnie wsypać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Pizza z mozzarellą foto
Przygotowane ciasto posmarować ketchupem, posypać oregano, wyłożyć farsz z pieczarkami.
Krok 6 - Pizza z mozzarellą foto
Na wierzchu ułożyć pokrojone jajka na twardo i pomidory
Krok 7 - Pizza z mozzarellą foto
Posypać pokrojonym w kostkę serem mozzarella i włożyć na 12-15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 26.06.2017 08:22
bardzo smaczna
jagoda5913 26.06.2017 00:43
fajna pizza....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat