Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z fetą i szpinakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

świeży szpinak 300 gram
mozarella 150 gram
feta 1 opakowanie
czosnek 2 ząbki
masło do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Ciasto:
drożdże 1/2 kostki
woda 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka
mąka 2,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z fetą i szpinakiem

Do miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam olej,sól i drożdże rozpuszczone w szklance letniej wody, dokładnie wymieszałam. Wyrabiałam tak długo, aż ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Ciasto podzieliłam na dwie części.z każdej z nich uformowałam cienki placek. Blachy posmarowałam olejem,ułożyłam placki.
Szpinak zblanszowałam, odcedziłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, solą i pieprzem, przestudziłam. Na placki rozłożyłam startą mozarellę, szpinak i ser feta. Piekłam w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 26.09.2013 23:06
lubię takie potrawy
Jadwiga/Jaga85 26.09.2013 22:21
Jeśli szpinak i feta występują w jednym przepisie w ciemno mówię, że jest pyszne. uwielbiam to połączenie!
sasanka 26.09.2013 16:26
Fajny pomysł :) ja dodałabym jeszcze kremowy sos śmietanowy na spód

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak