Pizza z fetą i szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • świeży szpinak

    300 gram
  • mozarella

    150 gram
  • feta

    1 opakowanie
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    do smażenia
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Ciasto:

  • drożdże

    1/2 kostki
  • woda

    1 szklanka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • mąka

    2,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam olej,sól i drożdże rozpuszczone w szklance letniej wody, dokładnie wymieszałam. Wyrabiałam tak długo, aż ciasto zaczęło odchodzić od ręki. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Ciasto podzieliłam na dwie części.z każdej z nich uformowałam cienki placek. Blachy posmarowałam olejem,ułożyłam placki.
Szpinak zblanszowałam, odcedziłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, solą i pieprzem, przestudziłam. Na placki rozłożyłam startą mozarellę, szpinak i ser feta. Piekłam w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stokrotka 26.09.2013 23:06
lubię takie potrawy
Jadwiga/Jaga85 26.09.2013 22:21
Jeśli szpinak i feta występują w jednym przepisie w ciemno mówię, że jest pyszne. uwielbiam to połączenie!
sasanka 26.09.2013 16:26
Fajny pomysł :) ja dodałabym jeszcze kremowy sos śmietanowy na spód

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat