Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z cukinią i jajkiem
Ciasto:
1) Przygotować rozczyn na ciasto. W tym celu należy do ciepłej wody dodać świeże drożdże, dwie łyżki maki oraz cukier. Następnie dobrze wymieszać. Odstawić rozczyn na około 10 min.
2) Przesiać resztę mąki przez sitko do miski i wymieszać z solą. (nie trzeba korzystać z sitka kiedy jest używana specjalna mąki do pizzy) .
3) Wlać rozczyn do przygotowanej mąki i ugniatać aż powstanie jednolita konsystencja, następnie dodać oliwę do ciasta.
4) Rozrobić ciasto na stolnicy (około 15 min), i schować pod przykryciem do lodówki na około 1h.
Sos do pizzy:
1) W garnku przysmażyć delikatnie czosnek na oliwie, następnie dodać koncentrat i podgrzewać aż do zagotowania.
2) Dodać oregano, bazylię, sól i pieprz.
3) Gotować na wolnym ogniu przez około 10 min.
Pizza:
1) Po godzinie wyciągnąć ciasto z lodówki, posmarować blachę oliwą, i powoli rozciągać ciasto w celu uzyskania spodu pizzy (można powtórzyć czynność 2-3 razy gdyż ciasto jest elastyczne i będzie się kurczyć).
2) Rozgrzać piekarnik do 240 stopni.
3) Między czasie cienko pokrojoną cukinie lekko obsmażać na patelni.
4) Dodać przygotowany sos na spód pizzy.
5) Dodać pokrojoną cukinię.
6) Dodać szynkę (opcjonalnie, sam dodaje, jeśli ktoś jest wegetarianinem, pomija ten krok).
7) Posypać górę pizzy startym serem mozzarella.
8) Włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 7 min.
9) Wyciągnąć pizzę i rozlać na niej dwa jajka, po czym ponownie włożyć do piekarnika na 2-3 min.
PIZZA GOTOWA !! SMACZNEGO :)