Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z cukinią

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 35 dag
mleko 2% 300 ml
drożdże 2 dag
olej rzepakowy
sól
cukier 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżka
sos chili
pieczarki 30 dag
cukinia 1 sztuka
mozzarella 125 gram
ser żółty 20 dag
kukurydza w puszce 1 sztuka
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z cukinią

Mleko podgrzewamy do temperatury 37 stopni. Do połowy mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2-3 minuty, aby drożdże "zaczęły pracować".

Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy płaską łyżeczkę soli, roztarte w dłoni zioła prowansalskie i rozczyn drożdżowy. Mieszamy łyżką.

Wlewamy pozostałe mleko i olej. Zagniatamy energicznie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto smarujemy odrobiną oleju i odstawiamy do wyrośnięcia.



W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy je w cienkie plasterki. Wrzucamy do niedużego garnka, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy pod przykryciem, aż puszczą sok. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.

Ciasto dzielimy na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na obsypanej odrobiną mąki stolnicy na średnicę o około 3 cm większą od średnicy tortownicy. Układamy na blaszce posmarowanej olejem.

Po boku tortownicy wyciskamy pasek sosu chili i sypiemy sporą ilość startego na grubych oczkach żółtego sera.

Zakładamy nadmiar ciasta, wystający poza obręcz tortownicy i dokładnie dociskamy.

Ponownie odstawiamy ciasto na 15-20 minut do wyrośnięcia.

Sosem chili smarujemy ciasto z wyjątkiem wysokich boków, posypujemy pozostałym serem żółtym oraz przesmażonymi pieczarkami. Układamy plasterki cukinii, posypujemy kukurydzą.

Na każdym plasterku cukinii, układamy po pół kulki mini mozzarelli.

Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bestia1155
bestia1155 26.10.2015 15:46
z cukinia , ciekawa i aromatyczna
staropolanka5 26.10.2015 15:37
ładnie wygląda
Czyki 28.04.2014 10:02
Z cukinią jeszcze nie jadłam:) muszę wypróbować:)
Kuchenka 28.04.2014 07:03
wygląda bardzo ciekawie
wwwiolka 27.04.2014 21:25
Bardzo fajne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak