Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z cukinią
Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy płaską łyżeczkę soli, roztarte w dłoni zioła prowansalskie i rozczyn drożdżowy. Mieszamy łyżką.
Wlewamy pozostałe mleko i olej. Zagniatamy energicznie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto smarujemy odrobiną oleju i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy je w cienkie plasterki. Wrzucamy do niedużego garnka, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy pod przykryciem, aż puszczą sok. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
Ciasto dzielimy na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na obsypanej odrobiną mąki stolnicy na średnicę o około 3 cm większą od średnicy tortownicy. Układamy na blaszce posmarowanej olejem.
Po boku tortownicy wyciskamy pasek sosu chili i sypiemy sporą ilość startego na grubych oczkach żółtego sera.
Zakładamy nadmiar ciasta, wystający poza obręcz tortownicy i dokładnie dociskamy.
Ponownie odstawiamy ciasto na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Sosem chili smarujemy ciasto z wyjątkiem wysokich boków, posypujemy pozostałym serem żółtym oraz przesmażonymi pieczarkami. Układamy plasterki cukinii, posypujemy kukurydzą.
Na każdym plasterku cukinii, układamy po pół kulki mini mozzarelli.
Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.