Pizza z cebulą,grzybkami,pomidorami,kukurydzą,szynką,papryką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • mleko

    0,5 l
  • drożdże

    1 paczuszka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • cebula biała

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • pomidor

    6 sztuk
  • kukurydza

    1 puszka
  • szynka dowolna

    30 dkg
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • ser żółty

    20-25 dkg
  • olej do smażenia

    do smażenia
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • grzyby

    0,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy tak żeby nie było za gorące ani za zimne po prostu letnie (można sprawdzić palcem nie może parzyć ma być cieplutkie) , a jak za bardzo podgrzejemy to wystarczy chwilkę poczekać .
Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą następnie dodajemy mąkę(0,5kg) , sól i cukier. Wszystko to razem dokładnie mieszamy i przykrywamy ściereczką , stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 30min.
Następnie ciasto wyrzucamy na stolnicę z resztą mąki i gnieciemy.
Gotowe ciasto porcjujemy w zależności kto na czym piecze i jaką chce mieć grubość ciasta.

Farsz:
Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy pokrojoną cebulkę w kosteczkę oraz rozgnieciony czosnek podsmażamy dosłownie chwilę następnie wrzucamy pokrojoną szynkę i dodajemy pokrojone grzyby leśne lub pieczarki gdy grzyby lub pieczarki zmiękną dodajemy pokrojoną w paski paprykę i następnie pokrojone w kostkę pomidory. (Kukurydze dajemy bezpośrednio na ciasto nie trzeba jej podsmażać bo jest z puszki). Wszystko to smażymy około 30min.


Gdy mamy już rozwałkowane i rozłożone ciasto na blachę na której chcemy piec pizzę to smarujemy farszem musi być lekko przestudzony.

I wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na 5-7min.
Następnie wyjmujemy pizze trzemy lub kładziemy plastry sera i wkładamy na jeszcze momencik tak około 3-4min.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat