Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizza na cieście z baylią

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na pizze

drożdże 30 g
mąka 400 g
olej 3 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
mleko 1/3 szklanki
woda 1/3 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki

Nadzienie na pizzę

oliwki zielone Smak 50 g
salami 200 g
pieczarki marynowane 200 g
papryka czerwona 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
ser żółty 300 g
cebula czerwona 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: pizza na cieście z baylią

Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy pieprz, bazylię, sól, olej oraz mleko z drożdżami. Zaczynamy wyrabiać ciasto i stopniowo dodawać wodę. W razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by wyrosło.
Pieczarki, cebulkę, paprykę, oliwki oraz salami kroimy na kawałki.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i rozkładamy składniki, pieczemy 15 min w 180 stopniach, po tym czasie posypujemy pizzę startym serem i wrzucamy je jeszcze do piekarnika na jakieś 3-5 minut aż ser się ładnie rozpuści :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak