Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na cieście piwnym z salmi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIasto

mąka pszenna 450 g
piwo jasne 200 ml , ciepłego
drożdże świeże 30 g
olej 2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżka

Dodatki

ser żółty
salami
pieczarki
cebula
kukurydza w puszce
ketchup pikantny

Porada

Ciasto piwne jest bardzo smaczne,pulchne i miękkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na cieście piwnym z salmi

1.Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem.Zalać ciepłym(nie gorącym)piwem.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków. Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą,pieprzem i przyprawą do pizzy.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem. Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h. Gotowe ciasto wyrabiać ponownie prze chwilę uderzając w nie pięścią. Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka.
2.Boki każdego placka pozawijać do środka,posmarować ketchupem ,układać resztę składników. Ser żółty ,salami,pieczarki ,cebulę oraz kukurydzę.Całość posypać ponownie odrobiną sera. Piec pizzę 25 min w 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 12.01.2016 21:27
domowa najlepsza
Grazyna0211 31.12.2015 13:39
smaczna pizza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak