Kurki czyścimy ze ściółki, płuczemy na durszlaku. Cebulę siekamy z czosnkiem w szatkownicy, ale niezbyt drobno. Dusimy cebulę z czosnkiem na 1 łyżce oleju, dodajemy kurki, dusimy do odparowania płynu, doprawiamy farsz solą i pieprzem.W rondelku mieszamy wodę z olejem i 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy jajko i mieszamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej,wsypujemy 1 łyżeczkę suszonych ziół dalmatyńskich, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym jeszcze chwilkę wyrabiamy. Blachę obsypujemy mąką, z ciasta robimy wałek i kroimy w plastry – wyszło 8 kawałków. Ciasto przekładamy na blachę i wałkujemy, tworząc owalne kształty. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem paprykowo-pomidorowym, układamy farsz z kurek, obkładamy każdy kawałek 3 plastrami mozzarelli. Pizze wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, rozkładamy na talerze. Ja udekorowałam cytrynowym tymiankiem i papryczkami piri piri.