Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza Maćka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl.
olej 3 łyżeczki
drodże, 2 dag
sól
woda ciepła
koncentrat pomidorowy 1 mała puszeczka
Bazylia suszona Prymat
szynka kilka plasterków
pieczarki 6-7 szt.
ogórek kiszony 1-2 szt.
ogórek konserwowy Smak 1-3 szt.
pomidorki koktajlowe 15 dag
cebula czerwona 1 szt.
ser żółty 25-30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Maćka

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypujemy do miski i wkruszamy do niej drożdże. Dodajemy ciepłą przegotowaną wodę, olej i sól. Wyrabiamy ciasto. Wodę wlewamy po trochu by nam wyszła odpowiednia konsystencja ciasta (by nie było rzadkie). Ciasto dzielimy na dwie części i odstawiamy do wyrośnięcia. Po czym wałkujemy i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 1 - Pizza Maćka foto
2
Ciasto smarujemy koncentratem, posypujemy bazylią i układamy składniki. Zaczynamy od szynki, następnie pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, plasterki ogórków, piórka cebuli i przekrojone pomidorki.
Krok 2 - Pizza Maćka foto
3
Żółty ser ścieramy na tarce i posypujemy nim pizzę. Na koniec wkładamy do nagrzanego (ok 200stopni) piekarnika na 20 minut.
Krok 3 - Pizza Maćka foto
4
Podajemy z ketchupem, sosem czosnkowym lub bez niczego.

Tę pizzę (z moją pomocą) zrobił mój 5 letni Maciuś :)
Krok 4 - Pizza Maćka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 02.04.2014 08:57
Wygląda na bardzo smaczną
eMMe 01.04.2014 23:05
Super domowa pizza:)
Sylwiagr 01.04.2014 22:42
Maciek spisał się rewelacyjnie! :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak