Przepis i sposób przygotowania na: Pizza królewska
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy olej i drożdże z wodą.
Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy dodatki :)
Gotowe ciasto wałkujemy na okrągły placek (robię to albo na papierze do pieczenia albo na mocno podsypanym mąką blacie). Na jego środek kładziemy mały talerzyk (jak spod filiżanki). I ten talerzyk tak ma sobie na razie spokojnie leżeć.
Resztę ciasta posmarowałam ketchupem, położyłam podsmażoną kiełbaskę, pieczarki, ogórka, groszek, pomidory, ser...
Teraz delikatnie zdejmujemy talerzyk ze środka i nożem nacinamy ciasto, najpierw na pół, potem w poprzek i każdą ćwiartkę znów na pół. Każdy trójkącik ciasta odwijamy na naszą pizzę. Ja rozwałkowałam ciasto trochę za cienko i mi się ciut porwały.
Pizzę wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy aż się zarumieni :)
Smacznego :)