Pizza-kołacz

Pizza-kołacz

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    350 g
  • drożdże świeże

    20 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
  • woda ciepła

    170 ml

Dodatki

  • mozzarella małe kulki

    150 g
  • ser żółty

    100 g startego
  • ketchup pikantny

    2-3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • pieczarki

    250 g
  • masło

    1 łyżka
  • salami

    kilka plasterków
  • sól do smaku

  • zioła

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pizza-kołacz

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza-kołacz foto
Ciasto :
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami letniej wody, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy je do przesianej mąki i razem z resztą składników zagniatamy elastyczne ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Mozzarellę osączamy z zalewy.
Pieczarki oczyszczamy, myjemy kroimy w plastry i dusimy na łyżce masła,lekko solimy i oprószamy ulubionymi ziołami.
Krok 2 - Pizza-kołacz foto
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek większy od naszej formy (forma 30 cm).
Formę natłuszczamy i przenosimy ciasto, mozzarellę układamy dookoła przy brzegu.
Krok 3 - Pizza-kołacz foto
Brzegi ciasta zawijamy do środka i owijamy nim kulki sera.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pozostawiamy aby podrosło.
Potem podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 175*C.
Krok 4 - Pizza-kołacz foto
Następnie środek smarujemy keczupem wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem, posypujemy pieczarkami, wykładamy salami lub wędlinę i posypujemy serem tartym.
Pieczemy ok. 25 minut w 190 *C.
benka
Pizzę można upiec w jeszcze większej formie, a dodatki dać wg własnego smaku i upodobań. Gdyby wierzch był już rumiany , a spód jeszcze jasny, wtedy ciasto przykrywamy folią aluminiową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

olkaaa 28.06.2017 10:46
super pomysł
mirosława4 28.06.2017 10:38
zjadłabym :)
w mojej kuchni 28.06.2017 10:23
same pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat