Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka
350 g -
drożdże świeże
20 g -
cukier
1 łyżeczka -
sól
1/2 łyżeczki -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka -
olej
2 łyżki -
woda ciepła
170 ml
Dodatki
-
mozzarella małe kulki
150 g -
ser żółty
100 g startego -
ketchup pikantny
2-3 łyżki -
czosnek
1 ząbek -
pieczarki
250 g -
masło
1 łyżka -
salami
kilka plasterków -
sól do smaku
-
zioła
Przepis i sposób przygotowania Pizza-kołacz
Kroki postępowania

Drożdże mieszamy z 2 łyżkami letniej wody, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy je do przesianej mąki i razem z resztą składników zagniatamy elastyczne ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Mozzarellę osączamy z zalewy.
Pieczarki oczyszczamy, myjemy kroimy w plastry i dusimy na łyżce masła,lekko solimy i oprószamy ulubionymi ziołami.

Formę natłuszczamy i przenosimy ciasto, mozzarellę układamy dookoła przy brzegu.

Ciasto nakłuwamy widelcem i pozostawiamy aby podrosło.
Potem podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 175*C.

Pieczemy ok. 25 minut w 190 *C.
Pizzę można upiec w jeszcze większej formie, a dodatki dać wg własnego smaku i upodobań. Gdyby wierzch był już rumiany , a spód jeszcze jasny, wtedy ciasto przykrywamy folią aluminiową.![]()
Komentarze (3)