Przepis i sposób przygotowania na: Pizza kebab z sosem czosnkowym
Kroki postępowania
2 szklanki mąki
2 dag drożdży
2/3 szklanki mleka
płaska łyżeczka soli
szczypta cukru
1 łyżka oleju
Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Drożdże rozpuszczamy z cukrem, następnie dodajdemy olej i mleko - mieszamy i przelewamy do miski z mąką - zagnitamy ciasto. Ciasto bardzo cienko wałkujemy na wielkość wielkiej blaszki (takiej z piekarnika). Blaszkę delikatnie smarujemy olejem i układamy ciasto, które obficie smarujemy ketchupem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190* i pieczemy je 15 minut, dopiero po tym czasie układamy kolejne składniki
150 ml jogurtu greckiego
100 ml kefiru
4 ząbki czosnku
bazylia
sól i pieprz
Jogurt łączymy razem z kefirem, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, 2-3 szczypty suszonej bazylii oraz sól i pieprz do smaku - dokładnie mieszamy. Sos należy przygotować przynajmniej 2h wcześniej, aby dobrze przeszedł smakiem czosnku.