Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
300 g -
woda letnia
1/2 szklanki -
drożdże
30 g -
cukier drobny
1 łyżeczka -
sól
1 łyżeczka -
pomidory krojone z puszki
1 szt -
mozarella
250 g -
GORGONZOLA
100 g -
oliwki czarne
12 szt -
oliwa
5 łyżek -
oregano
1 łyżeczka -
salami
50 (plastry)
Przepis i sposób przygotowania Pizza domowa.
300 g mąki
1/2 szklanki wody
30 g drożdży(ja używam suche)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
Wszystkie składniki zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia.
Jeżeli planujemy zrobić pizzę,proponuję ciasto zrobić wcześniej.
Sos.
Pomidory zmiksować z oregano i 2 łyżkami oliwy.
Dodatki według uznania.
Kiedy ciasto wyrośnie,zagnieść ponownie(możemy pozwolić żeby wyrosło kilka razy jeśli mamy czas)Rozwałkować na stolnicy i ułożyć na dużej blaszce(Jeśli mamy specjalne formy do pizzy,to wyjdą 3 o średnicy 30 cm)
Smarujemy wcześniej przygotowanym sosem i układamy składniki.
Pieczemy 15-20 minut w 180-200 stopniach.Pizza jest cienka i chrupiąca :-)
Komentarze (17)
Załaduj więcej komentarzy (7)