Przepis i sposób przygotowania na: pizza domowa
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy łyżki, a kiedy ciasto zacznie się formować na jednolitą masę wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania zwartej i sprężystej kuli o gładkiej powierzchni. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, możesz je oprószyć odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania przez 30 minut.
W czasie kiedy ciasto wyrasta w misce, zajmij się przygotowaniem dodatków, w tym sosu pomidorowego.
Wszystkie wędliny pokrój na nieduże kawałki, a warzywa w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy z oliwek i rozprowadź dłońmi tak aby równomiernie wypełniło brytfankę. Następnie nakłuj kilkanaście razy widelcem i odstaw jeszcze na 10-15 minut aby ponownie wyrosło.
Następnie posmaruj ciasto odrobiną oliwy z oliwek, a na wierzch nałóż sos pomidorowy. Nie za mało – żeby pizza nie była sucha, ale też nie za dużo, żeby z pizzy nie zrobiła się zupa (pieczarki i inne warzywa i tak puszczą soki w trakcie pieczenia).
Na sos pomidorowy nałóż wędliny, a na wędliny wszystkie warzywa. Na sam koniec obficie posyp pizzę startym żółtym serem. Możesz jeszcze posypać po serze suszonymi ziołami, co nada pizzy bardzo ładny zapach.
Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Pieczenie pizzy powinno trwać 20-25 minut.