Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza bolońska na spodzie z bakłażana

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
mięso mielone wołowe 500 g
pomidory krojone z puszki 1 puszka
mozarela 2 kulki
czosnek
cebula
pomidor 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza bolońska na spodzie z bakłażana

Kroki postępowania

1
Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować sos boloński. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać sprasowany czosnek a następnie mięso mielone. Podsmażać całość ok 10-15 minut, dodać pomidory, i przyprawić solą pieprzem, papryczką chili i przyprawą włoską. Ja dodatkowo dodałam suszone oregano
Krok 1 - Pizza bolońska na spodzie z bakłażana foto
2
Opłukane bakłażany położyć na blasze tak by pokryły całą jej powierzchnie, posmarować oliwą.
Krok 2 - Pizza bolońska na spodzie z bakłażana foto
3
Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok 10 min. Wyjąć blachę i na zrumienione bakłażany ułożyć mięsny farsz i pokrojoną w plasterki mozzarelle. Piec ok 15-20 min.
Krok 3 - Pizza bolońska na spodzie z bakłażana foto
4
Podawać delikatnie ostygnięte ze świeżymi listkami bazylii.
Krok 4 - Pizza bolońska na spodzie z bakłażana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 09.05.2014 12:52
ciekawe połączenie dań
as28 15.11.2013 17:10
mniam mniam
mikrusiak 15.11.2013 16:50
fajny pomysł...:)
iwi 15.11.2013 15:07
Zapewne przepyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak