Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza bianca z bazylią

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 25 dag
woda ciepła ok.1/2 szklanki
drożdże 1,5 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
oliwa 1 łyżka

Lista składników

mozzarella w kulce 2 sztuki
bazylia świeża
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa

Porada

Zamiast bazylii można użyć szałwii i zapiec z mozzarellą.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza bianca z bazylią

Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawić na kilka minut. Do mąki dodać sól i oliwę, dodać mieszankę drożdżową i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto podsypać lekko mąką i rozwałkować. Mozzarellę lekko odcisnąć z nadmiaru podpuszczki i pokroić w grubsze plastry. Ułożyć na cieście. Całość zrosić lekko oliwą i posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C aż do roztopienia sera. Dodać listki świeżej bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak