Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pirgos czyli wieża

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 50 dag
bakłażan 1 szt
pomidor 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat
oliwa
sól, pieprz
ser mozzarella 1 (kulka)

Przepis i sposób przygotowania na: Pirgos czyli wieża

Polędwiczki pokroić na 6 plastrów, rozklepać .Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i usmażyć na patelni grillowej. Bakłażana i pomidor pokroić w krążki posypać ziołami prowansalskimi, pomidor dodatkowo tymiankiem i obsmażyć na oliwie. Z pomidora zdjąć skórkę. No i tutaj dochodzą włoskie elementy, czyli ser mozzarella, który należy pokroić na 4 krążki.
Układamy kolejno( usmażone) polędwiczkę, bakłażan, pomidor, następnie polędwiczkę, bakłażan, pomidor i mozzarellę i jeszcze raz taką samą warstwę. Całość spinamy wykałaczką i zapiekamy w piekarniku 15 minut. Smak pomidora wnosi nutkę lekkości w tym daniu.
Robiąc sos poszedłem trochę na łatwiznę. Skorzystałem z gotowego ajwaru, do którego dodałem śmietankę 36% i grecką metaxę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eMMe 12.11.2013 17:51
Wyglądają bardzo elegancko;)
Gabi44 12.11.2013 15:24
Cudowny zestaw i podanie.
joanna__s 12.11.2013 12:54
Super wieża. I sosik też.
aniagdz 12.11.2013 10:19
mmm znowu moje smaki:)
ssylwiaa 12.11.2013 10:17
podoba mi się ten przepis ;)
Olga_SK 12.11.2013 09:46
Pięknie podane :)
dodi 12.11.2013 09:27
prawdziwa wieża
Aleksandra/Olcia 12.11.2013 09:02
super podane danie
Jusiaa 12.11.2013 07:55
Idealnie Ci wyszła ta wieża, pyszności.
Ola1984 12.11.2013 06:53
Fantastyczne połączenie smaków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak