Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny kurczak

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udko kurczaka 3 sztuki
Marynata do mięs pikantna Prymat 1 opakowanie
olej 2 łyżki
ziemniaki 500 g
papryka czerwona 2 sztuki
bakłażan 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny kurczak

Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy kurczaka w brytfance wysmarowanej olejem przez 45 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, tak aby skórka stała się chrupiąca. W międzyczasie ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Przekładamy je do osobnej brytfanki wysmarowanej olejem i doprawiamy np. oregano, bazylią, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w grube plastry i układamy obok ziemniaków, tak samo postępujemy z bakłażanem. Warzywa zapiekamy przez 25 minut w otwartej brytfance.
Marynata pikantna nadaje ciekawego posmaku i pięknego koloru po upieczeniu. W sam raz dla osób, które nie mają czasu na samodzielne skomponowanie marynaty do mięska.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 11.07.2013 10:51
smaczny kurczak
Ola1984 31.05.2013 23:56
Bardzo lubię kurczaka w pikantnej marynacie :) Pycha :)
IwonaKa 16.01.2013 21:31
pyszne
caffee_tea 16.01.2013 20:57
uwielbiam pikantny kurczak
as28 16.01.2013 20:53
fajne
as28 16.01.2013 20:53
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak