Pikantny krem z dyni z parmezanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • dynia

    1 kilogram
  • bulion drobiowy

    1,5 litr
  • cebula

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuka
  • marchewka

    2 sztuka
  • czosnek

    4 ząbek
  • szałwia

    4 listki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/4 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1/2 łyżeczka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżka

DO PODANIA

  • parmezan starty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w sporą kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć bez rumienienia pokrojoną cebulę.

Gdy cebula zmięknie dodać marchewkę i seler pokrojone na kawałki i jeszcze przez chwilę smażyć.
Po chwili dodać pokrojoną dynię, wlać bulion drobiowy, dodać przyprawy i ostrą papryczkę bez pestek. Garnek przykryć pokrywką i całość gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane listki szałwii lekarskiej. Garnek zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gdy zupa lekko przestygnie zmiksować ją blenderem, doprawiam solą i czarnym pieprzem do smaku.

Podawać z porcją tartego na drobnych oczkach tarki parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 13.09.2015 12:09
wygląda smacznie
ppaulina 02.11.2014 19:34
pyszna zupka tez taką robię tlko bez seray
Joannasz3190 07.10.2014 13:42
Moje smaki jesieni :)
olyabuziaczek 07.10.2014 13:37
lubie pikantne dania
marcia7 07.10.2014 13:08
najlepsza jesienna zupa
pestka 07.10.2014 12:45
wygląda pysznie
Alex_M 07.10.2014 11:34
zupka na pewno smakuje obłędnie :)
misia53 07.10.2014 11:14
jak miałam dynię to nie miałam pomysłu na nią , teraz tyle fajnych przepisów a ja dyni nie mam.............., chyba polecę na targ.......
mysza75 07.10.2014 10:31
zjadłabym oj zjadła taką zupkę mniam
Kejti 07.10.2014 09:45
Czuję się zaproszona :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat