Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa z marchwi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew duża 4 sztuki
cebula 1 sztuka
śmietanka kremowa 200 gram
sambal 1 łyżeczka
cytryna 0,5 sztuki
seler 0,5 sztuki
olej rzepakowy 1-3 łyżek
sól 0,5 łyżeczka
woda 1,5 litra
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
otręby żytnie 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa z marchwi

Obieramy cebulę i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej solimy i od czasu do czasu mieszamy. Obieramy marchew oraz selera trzemy w robocie kuchennym na drobne paski i wrzucamy do cebuli, podsmażamy następnie dolewamy niewielką ilość wody i gotujemy. Kiedy warzywa zmiękną miksujemy je na papkę, wrzucamy z powrotem do garnka, dolewamy wodę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy około 15 minut. Dodajemy musztardę, sambal, koncentrat pomidorowy, otręby żytnie oraz pieprz, mieszamy. Na końcu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i zagotowujemy, oraz kremówkę nie doprowadzamy do wrzenia. Zupę podajemy posypaną czosnkiem niedźwiedzim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 10.02.2013 14:53
lubie zupy krem
gosia56 10.02.2013 14:34
napewno pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak