Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa z dyni

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion warzywny 3/4 litra
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Świeża szałwia do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
sól do smaku
oliwa 2 łyżki
dynia 1/2 kilograma
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa z dyni

Kroki postępowania

1
Obraną i pozbawioną nasion dynię kroję w grubą kostkę.
Krok 1 - Pikantna zupa z dyni foto
2
W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną cebulę. Następnie dodaję marchewkę pokrojoną w krążki i chwilę smażę.
Gdy marchewka lekko zmięknie dodaję dynię pokrojoną w kostkę i jeszcze wszystko kilka minut smażę.
Krok 2 - Pikantna zupa z dyni foto
3
Wlewam bulion, dodaję przyprawy i całość gotuję na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane listki szałwii.
Wyłączam gaz, z garnka wyjmuję liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gdy zupa przestygnie miksuję ją, doprawiam do smaku solą, ostrą papryką i czarnym świeżo mielonym pieprzem, tak aby zupa była odpowiednio pikantna i wyrazista w smaku.
Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolewam bulionu lub wody.

*podałam wagę dyni już obranej i bez ziaren
Krok 3 - Pikantna zupa z dyni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 30.01.2014 08:03
Dziękuję @Wacław i oczywiście polecam.
Wacław 29.01.2014 11:33
lubie takie ostre smaki,bardzo ładne zdjecie tej zupy !
anemon 04.01.2014 08:41
Teraz dynia jest dostępna praktycznie przez cały rok, więc można ją zrobić w każdej chwili. Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa.
czekoladka_m 03.01.2014 17:47
Zjadłoby się teraz takiej zupki:)
Alex_M 14.12.2013 12:41
uwielbiam wszystkie zupy dyniowe :)
barbara11561 23.11.2013 11:29
bardzo smacznie wygląda:)
IZABELA29 03.11.2013 09:41
pyszna i zdrowa
ben-ka 01.11.2013 23:02
Tak pięknie podaną zupkę,to i ja bym zjadła.
anemon 23.10.2013 07:48
Bardzo Wam dziękuję.
Ada-Gaba 22.10.2013 07:32
pięknie podana
IwonaDD 13.10.2013 13:50
pyszne wydanie dyni
Mniam 13.10.2013 10:30
Taka rozgrzewająca. Super!
caralajna 13.10.2013 08:09
uwielbiam pikantną zupę z dyni
Ania84 13.10.2013 00:11
jak pięknie podana:)
Renataj 12.10.2013 23:11
Jak pikantna to już mi smakuje.
anemon 12.10.2013 22:34
@Aannkaa82, zupa uda Ci się z każdej dyni, więc gotuj z takiej jaką masz. Jeśli kiedykolwiek miałabyś wybór, to polecam Ci dynię Hokkaido, bo ma bardzo dobry smak, jakby bardziej szlachetny, a poza tym jest łatwa w "obróbce". Zazwyczaj jest niewielkich rozmiarów i ma miękką skórkę, którą możesz obrać obieraczką do warzyw.
V_kuchareczka 12.10.2013 22:34
na pewno jest przepyszna
Aannkaa82 12.10.2013 22:29
NIgdy nie jadłam zupy z dyni, ale ostatnio dosatałam jeden okaz więc może zrobię. NIe wiem tylko jaki rodzaj dyni mam bo tu widzę ma być konkretny.
alaaa 12.10.2013 21:09
pyszna jesienna zupka
Megg 12.10.2013 20:55
uwielbiam takie ostre zupki
mufinka79 12.10.2013 20:26
Uwielbiam zupki dyniowe, na pewno pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak