Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory bez skóry

    1 puszka
  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • oliwa

    3 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • nasiona kolendry

    1/2 łyżeczki
  • bulion drobiowy

    4 szklanki
  • soczewica czerwona

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą foto
Wszystkie warzywa, obrane i umyte, pokrój w dość drobną kostkę.
Krok 2 - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą foto
Do garnka wlej olej, podgrzej i dodaj lekko utłuczone w moździerzu nasiona kminu rzymskiego i kolendry, mieszając podgrzewaj przez moment.
Dodaj posiekaną cebulę i łyżeczkę cukru. Mieszając smaż bez zrumienienia. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekana papryczkę chili. Po chwili dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem, aż zmiękną. W razie potrzeby dolej kilka łyżek bulionu.
Krok 3 - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą foto
Soczewicę bardzo dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, kilka razy ją zmieniając.
Krok 4 - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą foto
Pomidory rozdrobnij widelcem i wraz z zalewą przełóż do garnka. Dodaj soczewicę, wlej pozostały bulion, dopraw do smaku solą, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 11.01.2015 17:10
Polecam, nam bardzo smakuje ta zupa.
marzut 05.01.2015 10:54
ciekawy przepis :)
IZABELA29 25.12.2014 10:45
Na pewno pyszna
ben-ka 16.10.2014 14:24
Muszę wypróbować i zrobić,bo bardzo interesuje mnie smak.
Jerzy Strąk 02.10.2014 10:30
Trochę inna niż tradycyjna pomidorowa i o to chodzi. Ja dałem przecier pomidorowy z Pińczowa, bo zawiera likopen, który zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Zupa smakowała wszystkim i będę robił ją często. Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam.
as28 02.10.2014 10:17
lubie zupę pomidorową, ale jeszcze z soczewicą nie jadłam , fajne połączenie
ben-ka 12.09.2014 15:30
Koniecznie muszę ugotować taką zupkę,
ben-ka 01.09.2014 10:19
Zjadłabym z apetytem.
Alex_M 18.02.2014 19:24
wspaniała zupka :)
Wacław 15.12.2013 16:16
bardzo pyszna zupa,ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat