Przepis i sposób przygotowania na: pierś z kurczaka z meksykańskim sosem mole (sos czekoladowy)
SOS MOLE:
DO garnka wlać jedno łyżkę oliwy oraz pokrojoną cebulę (obojętnie jak), czosnek, goździki, anyż, cynamon, kolendrę, kim rzymski oraz papryczki chilli (ja dodałam razem z pestkami, ponieważ lubię pikantne potrawy). Podsmażyć całość ok. 3 minuty, następnie dodać 2 szklanki bulionu. Po upłynięciu 3 minut do garnka dodać uprażone migdały, sezam oraz orzeszki ziemne. Całość gotować ok. 1 minuty,następnie dodać cukier i rodzynki. Całość gotować na małym ogniu około 15 minut. Po upływie 15 minut, wyłowić z garnka anyż i goździki a następnie całość zmiksować. Ponownie położyć garnek na gaz i dodać passatę pomidorową, resztę bulionu oraz czekoladę. Całość gotować na małym ogniu około 30 minut (jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać jeszcze wody lub bulionu) a następnie ponownie zmiksować.
RYŻ:
Czosnek,cebulę i chilli posiekać. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać przecież pomidorowy, kurkumę oraz sól i pieprz. Wymieszać do połączenia się składników, następnie dodać ugotowany ryż i całość ponownie wymieszać.
KURCZAK:
Kurczaka wystarczy doprawić solą i pieprzem a następnie zgrillować lub usmażyć. Ja dodatkowo dodałam przyprawy fajitas, ale bez tego dodatku mięso będzie smakować wybornie z sosem mole.