Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Quesadilla:
-
twaróg
125 g -
kwaśna śmietana
2 łyżki -
kapary całe Smak
15 g -
cebula czerwona
1/2 szt. -
papryczka chili
2 szt. -
rzodkiewki
3 szt. -
filety z kurczaka kukurydzianego
2 szt. -
awokado
1 szt. -
tortilla pszenna
4 szt. -
serek śmietankowy naturalny
90 g -
ser gouda
125 g -
oliwki zielone Smak
1 garść -
świeża kolendra
Marynata:
-
olej rzepakowy
50 ml -
Musztarda sarepska Prymat
2 łyżeczki -
syrop klonowy
25 ml -
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat
1.5 łyżeczki
Do smaku:
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
pieprz kolorowy
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Quesadilla z kurczakiem i awokado, odc. 20
Do szklanej miski dodajemy twaróg i go kruszymy, następnie kwaśną śmietanę, mieszamy. Dla podkręcenia smaku dodajemy kapary. W drobną kosteczkę siekamy pół czerwonej cebuli, dodajemy do sałatki. Jedną papryczkę chili kroimy bardzo drobno, wrzucamy do miski. Rzodkiewki trzemy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do sałatki. Do smaku dodajemy sól, pieprz i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Siekamy dużą ilość świeżej kolendry, dodajemy do sałatki.
Do szklanej miski wlewamy olej rzepakowy. Dodajemy musztardę oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do marynaty przyprawę do dań kuchni meksykańskiej. Do marynaty wkładamy kurczaka, dokładnie go maczamy. Wykładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię i smażymy od strony skóry. Kiedy osiągniemy złocisty kolor, przekładamy i smażymy drugą stronę kurczaka.
W międzyczasie kroimy w piórka drugą połówkę czerwonej cebuli oraz jedno awokado. Awokado wydrążamy łyżką i kroimy w paski. Oliwki kroimy w paseczki. Usmażonego kurczaka kroimy w cieniutkie plasterki.
Pszenne tortille smarujemy naturalnym serkiem śmietankowym. Układamy kurczaka, a następnie posypujemy pokrojone oliwki. Układamy warstwę awokado i warstwę z cebuli. Na wierzch trzemy na tarce o grubych oczkach żółty ser i przykrywamy drugą tortillą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (pergaminem) kładziemy tortillę i pieczemy około 15 min w 180 stopniach.
Podanie:
Podpieczone tortille kroimy na osiem części. Pokrojone tortille wykładamy na talerz. Podajemy do nich schłodzony sos. Dekorujemy pokrojoną w plasterki drugą papryczką chili.
Na patelnie nie dodajemy oleju, ponieważ kurczak jest w marynacie, która zawiera olej. Aby sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe należy oderwać górny „dzyndzelek/daszek” - zielony kolor oznacza dojrzałe, natomiast czarny kolor niedojrzałe.![]()
Komentarze (1)