Doradca Smaku XI: Quesadilla z kurczakiem i awokado, odc. 20

odc. 20 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Quesadilla z kurczakiem i awokado, odc. 20

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kuchnia amerykańska to także kuchnia Tex-Mex, czyli teksańsko-meksykańska. Jednym ze sztandarowych dań tej kuchni jest quesadilla, w tym przepisie z kurczakiem i awokado. Polecam!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Quesadilla:

  • twaróg

    125 g
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • kapary całe Smak

    15 g
  • czerwona cebula

    1/2 szt.
  • papryczka chili

    2 szt.
  • rzodkiewki

    3 szt.
  • filety z kurczaka kukurydzianego

    2 szt.
  • awokado

    1 szt.
  • tortilla pszenna

    4 szt.
  • serek śmietankowy naturalny

    90 g
  • ser gouda

    125 g
  • oliwki zielone Smak

    1 garść
  • świeża kolendra

Marynata:

  • olej rzepakowy

    50 ml
  • musztarda sarepska

    2 łyżeczki
  • syrop klonowy

    25 ml
  • Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej

    1.5 łyżeczki

Do smaku:

  • sól morska

  • pieprz kolorowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do szklanej miski dodajemy twaróg i go kruszymy, następnie kwaśną śmietanę, mieszamy. Dla podkręcenia smaku dodajemy kapary. W drobną kosteczkę siekamy pół czerwonej cebuli, dodajemy do sałatki. Jedną papryczkę chili kroimy bardzo drobno, wrzucamy do miski. Rzodkiewki trzemy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do sałatki. Do smaku dodajemy sól, pieprz i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Siekamy dużą ilość świeżej kolendry, dodajemy do sałatki. 

Do szklanej miski wlewamy olej rzepakowy. Dodajemy musztardę oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do marynaty przyprawę do dań kuchni meksykańskiej. Do marynaty wkładamy kurczaka, dokładnie go maczamy. Wykładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię i smażymy od strony skóry. Kiedy osiągniemy złocisty kolor, przekładamy i smażymy drugą stronę kurczaka. 

W międzyczasie kroimy w piórka drugą połówkę czerwonej cebuli oraz jedno awokado. Awokado wydrążamy łyżką i kroimy w paski. Oliwki kroimy w paseczki. Usmażonego kurczaka kroimy w cieniutkie plasterki.

Pszenne tortille smarujemy naturalnym serkiem śmietankowym. Układamy kurczaka, a następnie posypujemy pokrojone oliwki. Układamy warstwę awokado i warstwę z cebuli. Na wierzch trzemy na tarce o grubych oczkach żółty ser i przykrywamy drugą tortillą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (pergaminem) kładziemy tortillę i pieczemy około 15 min w 180 stopniach.

Podanie:

Podpieczone tortille kroimy na osiem części. Pokrojone tortille wykładamy na talerz. Podajemy do nich schłodzony sos. Dekorujemy pokrojoną w plasterki drugą papryczką chili.

Doradca Smaku
Na patelnie nie dodajemy oleju, ponieważ kurczak jest w marynacie, która zawiera olej. Aby sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe należy oderwać górny „dzyndzelek/daszek” - zielony kolor oznacza dojrzałe, natomiast czarny kolor niedojrzałe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

3 tygodnie temu
Jak dla mnie pychota :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat