Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Quesadilla z kurczakiem i awokado, odc. 20

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(377)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kuchnia amerykańska to także kuchnia Tex-Mex, czyli teksańsko-meksykańska. Jednym ze sztandarowych dań tej kuchni jest quesadilla, w tym przepisie z kurczakiem i awokado. Polecam!

Składniki:

Quesadilla z kurczakiem:

twaróg 125 g
kwaśna śmietana 2 łyżki
kapary całe Smak 15 g
cebula czerwona 1/2 szt.
papryczka chili 2 szt.
rzodkiewki 3 szt.
filety z kurczaka kukurydzianego 2 szt.
awokado 1 szt.
tortilla pszenna 4 szt.
serek śmietankowy naturalny 90 g
ser gouda 125 g
oliwki zielone Smak 1 garść
świeża kolendra

Marynata:

olej rzepakowy 50 ml
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
syrop klonowy 25 ml
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat 1.5 łyżeczki

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz kolorowy

Porada

Na patelnie nie dodajemy oleju, ponieważ kurczak jest w marynacie, która zawiera olej. Aby sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe należy oderwać górny „dzyndzelek/daszek” - zielony kolor oznacza dojrzałe, natomiast czarny kolor niedojrzałe.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Quesadilla z kurczakiem i awokado, odc. 20

Przepis na quesadillę z kurczakiem. Pszenna tortilla z kurczakiem, awokado, serkiem śmietankowym i serem. Danie na ciepło, idealne na imprezę, Sylwestra lub domówkę. 

Do szklanej miski dodajemy twaróg i go kruszymy, następnie kwaśną śmietanę, mieszamy. Dla podkręcenia smaku dodajemy kapary. W drobną kosteczkę siekamy pół czerwonej cebuli, dodajemy do sałatki. Jedną papryczkę chili kroimy bardzo drobno, wrzucamy do miski. Rzodkiewki trzemy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do sałatki. Do smaku dodajemy sól, pieprz i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Siekamy dużą ilość świeżej kolendry, dodajemy do sałatki. 

Do szklanej miski wlewamy olej rzepakowy. Dodajemy musztardę oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do marynaty przyprawę do dań kuchni meksykańskiej. Do marynaty wkładamy kurczaka, dokładnie go maczamy. Wykładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię i smażymy od strony skóry. Kiedy osiągniemy złocisty kolor, przekładamy i smażymy drugą stronę kurczaka. 

W międzyczasie kroimy w piórka drugą połówkę czerwonej cebuli oraz jedno awokado. Awokado wydrążamy łyżką i kroimy w paski. Oliwki kroimy w paseczki. Usmażonego kurczaka kroimy w cieniutkie plasterki.

Pszenne tortille smarujemy naturalnym serkiem śmietankowym. Układamy kurczaka, a następnie posypujemy pokrojone oliwki. Układamy warstwę awokado i warstwę z cebuli. Na wierzch trzemy na tarce o grubych oczkach żółty ser i przykrywamy drugą tortillą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (pergaminem) kładziemy tortillę i pieczemy około 15 min w 180 stopniach.

Podanie:

Podpieczone tortille kroimy na osiem części. Pokrojone tortille wykładamy na talerz. Podajemy do nich schłodzony sos. Dekorujemy pokrojoną w plasterki drugą papryczką chili.

Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, które składa się z tortilli z masy kukurydzianej lub pszennej z roztopionym serem i innymi dodatkami. Tortilla jest składana na pół lub nałożona na drugą tortillę i opiekana lub smażona na patelni. Quesadilla może być podawana jako przekąska, śniadanie lub danie główne. 

Tradycyjnie używa się do niej sera typu Oaxaca, który jest łatwo topiący się i ciągnący. Do quesadilli doaje się różne składniki, takie jak papryczki jalapeño, grzyby, chorizo, ziemniaki, kurczaka czy wołowinę. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 03.10.2019 21:06
Jak dla mnie pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak