Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co na obiad: Kurczak satay wg Piotra Ogińskiego

5.0
(43)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kurczak satay to ciekawe danie wywodzące się z kuchni tajskiej. W roli dodatku sałatka na bazie kapusty i prażonych orzeszków ziemnych. Idealny przepis dla miłośników wyrazistych smaków.

Składniki:

Sos satay:

olej arachidowy
2 łyżeczki
imbir świeży
1 cm
czosnek
3 ząbki
cebula
1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Przyprawa ziołowa z chili Prymat w młynku
Sklep Prymat
papryczka chili
1/2 szt.
mleko kokosowe
1 puszka
masło orzechowe z kawałkami orzechów
60 g
kurkuma
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sos sojowy
30 ml
sok z limonki
3/4 szt.

Kurczak satay:

piersi z kurczaka
2 szt.
olej arachidowy
2 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat
5 łyżeczek
Sklep Prymat
sok z limonki
1/4 szt.
papryczka chili
1/2 szt.
sos rybny
2 łyżeczki
sos sojowy
20 ml
świeża kolendra
1 łyżeczka
Przyprawa ziołowa z chili Prymat w młynku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Tajska sałatka:

cukier
2 łyżeczki
olej arachidowy
2 łyżeczki
sok z limonki
1/4 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
kapusta
150 g
marchew
1 szt.
cebula czerwona
1 szt.
papryczka chili
1/2 szt.
świeża kolendra
2 łyżeczki
prażone orzeszki ziemne
40 g

Dodatki:

ogórek
chili
świeża kolendra
limonki
prażone orzeszki ziemne

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kurczak satay wg Piotra Ogińskiego

Do rondelka wlewamy olej, dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy 30 sekund, po czym dodajemy cebulę i całość smażymy ok. 4 minuty na małym ogniu, aż cebula będzie szklista.

Podsmażoną cebulę solimy, dodajemy przyprawę ziołową oraz świeże chili, całość zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy masło orzechowe oraz kurkumę i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy sos doprawiamy sosem sojowym oraz sokiem z limonki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wystygnięcia.

Kurczaka kroimy na paski wielkości polędwiczek.

Do miseczki wlewamy olej, dodajemy curry, chili, sok z limonki, sos rybny oraz sojowy, świeżą kolendrę i całość doprawiamy przyprawą ziołową z chili. Marynatę dokładnie mieszamy i dodajemy kawałki kurczaka, które marynujemy przez przynajmniej 1 godzinę.

Do miski wsypujemy cukier, dodajemy olej oraz sok z limonki i całość mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dressing solimy, dodajemy kapustę, czerwoną cebulę, marchewkę, chili, świeżą kolendrę oraz prażone orzechy ziemne lekko rozdrobnione w moździerzu. Sałatkę energicznie ubijamy za pomocą dwóch łyżek, tak jak jest to pokazane na filmie.

Kurczaka nakłuwamy na patyczki i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu przez 2-3 minuty z każdej strony. Przed zdjęciem kurczaka z patelni bądź grilla solimy go, oraz skrapiamy sokiem z limonki.

Kurczaka satay podajemy wraz z sosem satay, tajską surówką oraz świeżym ogórkiem, całość ozdabiamy świeżą kolendrą, chili, orzeszkami ziemnymi oraz ćwiartkami z limonki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak