Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sos satay:
-
olej arachidowy
2 łyżeczki -
imbir świeży
1 cm -
czosnek
3 ząbki -
cebula
1 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Przyprawa ziołowa z chili Prymat w młynku
-
papryczka chili
1/2 szt. -
mleko kokosowe
1 puszka -
masło orzechowe z kawałkami orzechów
60 g -
kurkuma
1 łyżeczka -
sos sojowy
30 ml -
sok z limonki
3/4 szt.
Kurczak satay:
-
piersi z kurczaka
2 szt. -
olej arachidowy
2 łyżeczki -
Przyprawa curry orientalna Prymat
5 łyżeczek -
sok z limonki
1/4 szt. -
papryczka chili
1/2 szt. -
sos rybny
2 łyżeczki -
sos sojowy
20 ml -
świeża kolendra
1 łyżeczka -
Przyprawa ziołowa z chili Prymat w młynku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Tajska sałatka:
-
cukier
2 łyżeczki -
olej arachidowy
2 łyżeczki -
sok z limonki
1/4 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
kapusta
150 g -
marchew
1 szt. -
cebula czerwona
1 szt. -
papryczka chili
1/2 szt. -
świeża kolendra
2 łyżeczki -
prażone orzeszki ziemne
40 g
Dodatki:
-
ogórek
-
chili
-
świeża kolendra
-
limonki
-
prażone orzeszki ziemne
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Kurczak satay wg Piotra Ogińskiego
Do rondelka wlewamy olej, dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy 30 sekund, po czym dodajemy cebulę i całość smażymy ok. 4 minuty na małym ogniu, aż cebula będzie szklista.
Podsmażoną cebulę solimy, dodajemy przyprawę ziołową oraz świeże chili, całość zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy masło orzechowe oraz kurkumę i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy sos doprawiamy sosem sojowym oraz sokiem z limonki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wystygnięcia.
Kurczaka kroimy na paski wielkości polędwiczek.
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy curry, chili, sok z limonki, sos rybny oraz sojowy, świeżą kolendrę i całość doprawiamy przyprawą ziołową z chili. Marynatę dokładnie mieszamy i dodajemy kawałki kurczaka, które marynujemy przez przynajmniej 1 godzinę.
Do miski wsypujemy cukier, dodajemy olej oraz sok z limonki i całość mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dressing solimy, dodajemy kapustę, czerwoną cebulę, marchewkę, chili, świeżą kolendrę oraz prażone orzechy ziemne lekko rozdrobnione w moździerzu. Sałatkę energicznie ubijamy za pomocą dwóch łyżek, tak jak jest to pokazane na filmie.
Kurczaka nakłuwamy na patyczki i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu przez 2-3 minuty z każdej strony. Przed zdjęciem kurczaka z patelni bądź grilla solimy go, oraz skrapiamy sokiem z limonki.
Kurczaka satay podajemy wraz z sosem satay, tajską surówką oraz świeżym ogórkiem, całość ozdabiamy świeżą kolendrą, chili, orzeszkami ziemnymi oraz ćwiartkami z limonki.
Smacznego!
Komentarze (0)