Co na obiad: Kurczak satay wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kurczak satay to ciekawe danie wywodzące się z kuchni tajskiej. W roli dodatku sałatka na bazie kapusty i prażonych orzeszków ziemnych. Idealny przepis dla miłośników wyrazistych smaków.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos satay:

  • olej arachidowy

    2 łyżeczki
  • imbir świeży

    1 cm
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • przyprawa ziołowa z chili

  • papryczka chili

    1/2 szt.
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • masło orzechowe z kawałkami orzechów

    60 g
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    30 ml
  • sok z limonki

    3/4 szt.

Kurczak satay:

  • piersi z kurczaka

    2 szt.
  • olej arachidowy

    2 łyżeczki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    5 łyżeczek
  • sok z limonki

    1/4 szt.
  • papryczka chili

    1/2 szt.
  • sos rybny

    2 łyżeczki
  • sos sojowy

    20 ml
  • świeża kolendra

    1 łyżeczka
  • przyprawa ziołowa z chili

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Tajska sałatka:

  • cukier

    2 łyżeczki
  • olej arachidowy

    2 łyżeczki
  • sok z limonki

    1/4 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • kapusta

    150 g
  • marchew

    1 szt.
  • czerwona cebula

    1 szt.
  • papryczka chili

    1/2 szt.
  • świeża kolendra

    2 łyżeczki
  • prażone orzeszki ziemne

    40 g

Dodatki:

  • ogórek

  • chili

  • świeża kolendra

  • limonki

  • prażone orzeszki ziemne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondelka wlewamy olej, dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy 30 sekund, po czym dodajemy cebulę i całość smażymy ok. 4 minuty na małym ogniu, aż cebula będzie szklista.

Podsmażoną cebulę solimy, dodajemy przyprawę ziołową oraz świeże chili, całość zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy masło orzechowe oraz kurkumę i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy sos doprawiamy sosem sojowym oraz sokiem z limonki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wystygnięcia.

Kurczaka kroimy na paski wielkości polędwiczek.

Do miseczki wlewamy olej, dodajemy curry, chili, sok z limonki, sos rybny oraz sojowy, świeżą kolendrę i całość doprawiamy przyprawą ziołową z chili. Marynatę dokładnie mieszamy i dodajemy kawałki kurczaka, które marynujemy przez przynajmniej 1 godzinę.

Do miski wsypujemy cukier, dodajemy olej oraz sok z limonki i całość mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dressing solimy, dodajemy kapustę, czerwoną cebulę, marchewkę, chili, świeżą kolendrę oraz prażone orzechy ziemne lekko rozdrobnione w moździerzu. Sałatkę energicznie ubijamy za pomocą dwóch łyżek, tak jak jest to pokazane na filmie.

Kurczaka nakłuwamy na patyczki i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu przez 2-3 minuty z każdej strony. Przed zdjęciem kurczaka z patelni bądź grilla solimy go, oraz skrapiamy sokiem z limonki.

Kurczaka satay podajemy wraz z sosem satay, tajską surówką oraz świeżym ogórkiem, całość ozdabiamy świeżą kolendrą, chili, orzeszkami ziemnymi oraz ćwiartkami z limonki.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat