Pierożki koperty z dynią i ricottą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    150 g + do podsypania
  • żółtko jajek

    3 szt
  • sól

    szczypta
  • woda

    2 łyżki
  • dynia

    300 g
  • ser

    150 g ricotta
  • czosnek

    1 ząbek
  • chili

    do smaku
  • masło do smażenia

    + szałwia (kilka listków)
  • parmezan starty

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
Dynie pokroić w kostkę; Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i upiec dynie do miekkości;
Krok 2 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
Pieczoną dynie zmiksować blenderem i pozostawić na sitku by pozbyć się soku (najlepiej zrobić to wieczorem w przeddzień robienia pierożków i zostawić na całą noc w lodówce, jest to bardzo ważne by odsączyć dobrze dynie z soku, gdyż zbyt wodnisty farsz otwierałby by pierożki podczas gotowania);
Krok 3 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
Czosnek dorbno piskeać i podsmażyć delikatnie na maśle wraz z paryczką chili;
Krok 4 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
Puree z dyni, ricottę, czosnek wymieszać razem i jeśli jest taka potrzeba doprawić jeszcze do smaku solą, chili czy pieprzem; Odstawić narazie farsz do lodówki;
Krok 5 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
Przygotować ciasto na pierożki: żółtka,wodę,olej, szczypte soli rotrzepać i połączyć z mąką;
Krok 6 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
Następnie przejść do ręcznego wyrabiania i kontynuować około 10 minut;
Krok 7 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
Gdy ciasto stanie się gładkie, elastyczne, miękkie to znak,że jest gotowe, owinać je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 h;
Krok 8 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
Po tym czasie rozwałkować ciasto na bardzo cieniutki placek (ok 2mm);
Najlepiej rozwałkowywać ciasto partiami żeby nie schło, podczas robienia pierożków;
Krok 9 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
Wykroić krążki;
Krok 10 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
Na każdy krążek kłaść łyżeczkę farszu z dyni;
Krok 11 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
Boki zlepiać w koperty;
Krok 12 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
w ten sposób..
Krok 13 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
i tak aż do wykończenia składników..
Krok 14 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
Pierożki ugotować ok.1-2 minut w osolonym wrzątku;
Krok 15 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
Masło podsmażyć z szałwią;
Krok 16 - Pierożki koperty z dynią i ricottą foto
Pierożki wykładać na talerze i polewać masłem z szałwią;
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 03.12.2015 12:56
ładnie wygląda , mniam
IZABELA29 27.02.2014 10:27
śliczne dużo pracy przy nich
caralajna 26.02.2014 22:10
jak zwykle jestem pod wrażeniem Twoich zdolności manualnych :)
ONY_za_kare 24.02.2014 11:35
wspaniałe pierożki!!
Stenka 18.02.2014 17:22
pięknie wyglądają i pewnie znakomicie smakują
migotka28 17.02.2014 23:12
śliczne maleństwa
Mniam 12.02.2014 23:52
Fantastyczne! Też podgrzewam masełko z szałwią- jest świetne!
kasienka23 12.02.2014 19:03
urocze pierożki :)
DorotaZ 12.02.2014 18:45
Pięknie wyglądają:)
PaniMISIOWA 12.02.2014 17:04
wspaniały przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat