Pierozki dim sum z kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • pietruszka natka

    1/2 sztuka
  • imbir

    2 cm
  • czosnek

    1 ząbek
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • chilli

    1 szczypta
  • limonka

    1/2 sztuka
  • brązowy cukier

    2 łyżki
  • papryczka chill

    1/2 sztuki
  • pietruszka

    1 garść
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • woda

    0,5 (ciepła)
  • woda

    1/4 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto, wyrobić i odłożyć do lodówki na 15 minut.
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera razem z pietruszką, startym imbirem, chilli, posiekanym czosnkiem i sosem sojowym, wszystko zmiksować.

Ciasto cienko wałkujemy i kroimy w kwadraty, nakładamy farsz i formujemy pierożki, gotujemy na parze przez 10 minut.
Przygotowujemy sos, do rondla wyciskamy sok z limonki, dodajemy sos sojowy, wodę, cukier, skórkę startą z limonki i posiekane drobno chilli. Zagotowujemy do zredukowania, dodać posiekaną kolendrę z pietruszką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caffee_tea 02.04.2012 07:56
mniam pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat