Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 350 g
jajko 1
woda 125 ml
sól szczypta

Na farsz

szpinak mrożony 450 g
cebula 1
ser feta 200 g
czosnek ząbki 2
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
oliwa łyżek

Porada

Podajemy polane tłuszczem, śmietaną lub jogurtem greckim.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy dodajemy posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zamrożony szpinak. Całość podsmażamy, aż do odparowania wody. Co jakiś czas mieszamy szpinak, aby odparował ale się nie przypalił. Gdy woda odparuje patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną w kostkę ser feta. Mieszamy aż do połączenia składników. Na końcu doprawiamy pieprzem i szczyptą ostrej papryki.

Z mąki, jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto. Powinno być elastyczne, ale nie przyklejać się do stolnicy. Jeśli jest za twarde dodajemy odrobinę wody, jeśli klei się do stolnicy podsypujemy je mąką. Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i wycinamy kółka za pomocą szklanki, filiżanki itp. Na każde koło nakładamy łyżeczką farsz i dokładnie zlepiamy. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody (od wypłynięcia ok. 3 min). Wyjmujemy łyżką cedzakową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 19.10.2015 22:51
Bardzo fajny przepis.
Bernadeta1 19.10.2015 17:13
bardzo lubię takie pierogi
Agata3 19.10.2015 12:43
Przepyszne pierogi :)
Megg 19.10.2015 12:37
smaczne pierożki
Motorek 19.10.2015 12:20
Pyszne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak