Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem
Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut.
Szpinak rozmrozić , odsączyć z nadmiaru wody, włożyć na gorącą patelnie z niewielką ilością masła dodać drobno pokrojony czosnek doprawić solą i pierzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej delikatnie podsmażyć i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować. Wycinać szklanką kółka, rozciągając je delikatnie w palcach.
Na środek nakładać potrzebną ilość farszu, złożyć pierożki na pół i dokładnie zlepić brzegi. Następnie wrzucać do garnka z gotująca i osoloną wodą, od czasu do czasu delikatnie przemieszać, aby pierożki się nie posklejały.
Gotować pierogi do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Gotowe ugotowane pierożki polać podsmażoną cebulką.