Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto na pierogi;

mąka 500 g,
masło 1 łyżka,
jajko 1 szt,
sól 1 łyżeczka,
gorąca woda 250 ml,

farsz;

szpinak mrożony 450 g,
cebula 2 szt,
ząbki czosnku 2 - 3 szt,
olej 2 łyżki,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta,

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem

Mąkę przesiać do miski dodać sól oraz olej wymieszać , dodać stopniowo przegotowaną wodę i zagniatać gładkie , elastyczne ciasto.
Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut.
Szpinak rozmrozić , odsączyć z nadmiaru wody, włożyć na gorącą patelnie z niewielką ilością masła dodać drobno pokrojony czosnek doprawić solą i pierzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej delikatnie podsmażyć i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować. Wycinać szklanką kółka, rozciągając je delikatnie w palcach.
Na środek nakładać potrzebną ilość farszu, złożyć pierożki na pół i dokładnie zlepić brzegi. Następnie wrzucać do garnka z gotująca i osoloną wodą, od czasu do czasu delikatnie przemieszać, aby pierożki się nie posklejały.
Gotować pierogi do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Gotowe ugotowane pierożki polać podsmażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 27.03.2017 09:17
z chęcią bym zjadła
Bożena Matuszczyk 26.03.2017 14:56
Dziękuję za miłe komentarze;)
Bernadeta1 26.03.2017 14:52
smaczne jedzonko
Róża1 26.03.2017 10:34
ale bym zjadła takie pierogi :-)
gosia56 26.03.2017 09:21
Ale bym zjadła takie na pewno pyszne ;)
Babeczka35 26.03.2017 08:21
Lubię takie.
gusia1000 26.03.2017 01:43
Dobre pierogi.
w mojej kuchni 26.03.2017 01:41
moje smaki w tym daniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak