Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

szpinak świeży lub mrożony 350 gram
cebula 1 duża
czosnek 2 ząbki
ser feta 150 gram
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat

Pierogi

mąka pszenna 0,5 kg
żółtko jajek 1
olej 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
gorąca woda 3/4 szklanki

Porada

Pyszne podane z pierogami ruskimi i posypane prażoną cebulką

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem

Farsz:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, aż będzie złoty. Szpinak umyć, posiekać, dodać do cebuli, przesmażyć do miękkości. Wyłączyć gaz, dodać pokruszony ser i oregano, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
Pierogi:
Z mąki, żółtka, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wodę należy wlewać powoli, tak, żeby ciasto było elastyczne, nie kleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby nie wyschło. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką okręgi. Na każde kółko nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju około 5 minut od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.05.2015 10:40
ciekawe jak smakuja
MałaMi89 28.04.2015 09:19
Hmm.. nie jadłam ze szpinakiem..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak