Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak świeży 1 kg
czosnek 3 ząbki
feta 25 dag
masło 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem

Ciasto pierogowe
3,5 szkl mąki pszennej
2 jajka
łyżka oleju
woda
Umyty szpinak odsączyć, później listki i ogonki porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Przesypać szpinak do większego naczynia, w którym na tłuszczu został zezłocony czosnek. Dusić kilka minut. Uduszony szpinak wystudzić, a następnie połączyć z fetą lub startym żółtym serem ( może to być więcej niż jeden rodzaj sera, a nawet mozzarella). Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Czas potrzebny na studzenie szpinaku najlepiej poświęcić na przygotowanie ciasta. Mąkę wymieszać z jajkami, olejem oraz taką ilością wody by dało się zagnieść elastyczne ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki ulubionej wielkości ( ja wolę duże pierogi). Gotować do wypłynięcia w osolonej wodzie. Okrasić masłem lub oliwą i jeśli kto lubi posypać parmezanem. Do tych pierogów świetnie pasuje też omasta w postaci łyżki ragu' bolońskiego (do znalezienia w poprzednich przepisach).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak