Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ze szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
jajko 2 sztuki
woda letnia 200 ml
oliwa 3 łyżki
sól do smaku
szpinak świeży lub mrożony 25 dag
ziemniaki 4-5 sztuk
czosnek 5-6 ząbków
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ze szpinakiem

Ciasto: Wszystkie składniki połączyć i zagnieć ciasto. Jeśli jest za twarde - dodać wody, jeśli za rzadkie - mąkę.
Farsz: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Liście szpinaku umyć i osuszyć (jeśli używasz mrożonych, rozmroź i odciśnij z wody). Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i liście szpinaku. Przesmażać, aż szpinak zmięknie i cały płyn odparuje, następnie przestudź i posiekać. Posiekany szpinak wymieszać z przeciśniętym przez praskę ugotowanymi ziemniakami. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą.
Przygotowane ciasto na pierogi rozwałkować partiami na cienkie placki i szklanką wyciąć kółeczka. Na środek każdego placka łyżeczką nakładać farsz i dokładnie skleić pierożki. Gotowe układać na tacce wysypanej mąką i przykryj ściereczką, żeby nie wyschły. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku - od momentu aż wypłyną jeszcze około 1 minuty. Gotowe pierogi można od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.10.2015 14:48
Bardzo dobre.
Iwona32 13.01.2014 12:00
bardzo dobre:)
agnieszka214 09.08.2013 21:53
lubie takei połaczenia
Ola1984 24.05.2013 20:28
Uwielbiam pierogi ze szpinakiem :) Pysznie :)
AURELKA 11.04.2013 20:29
chetnie zjem
PIOTR11 13.02.2013 12:01
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak