Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ze szpinakiem
Farsz: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Liście szpinaku umyć i osuszyć (jeśli używasz mrożonych, rozmroź i odciśnij z wody). Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i liście szpinaku. Przesmażać, aż szpinak zmięknie i cały płyn odparuje, następnie przestudź i posiekać. Posiekany szpinak wymieszać z przeciśniętym przez praskę ugotowanymi ziemniakami. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą.
Przygotowane ciasto na pierogi rozwałkować partiami na cienkie placki i szklanką wyciąć kółeczka. Na środek każdego placka łyżeczką nakładać farsz i dokładnie skleić pierożki. Gotowe układać na tacce wysypanej mąką i przykryj ściereczką, żeby nie wyschły. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku - od momentu aż wypłyną jeszcze około 1 minuty. Gotowe pierogi można od razu podawać.