Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziołami, szpinakiem i twarożkiem
Do miseczki wsyp mąkę, dolej wodę i dosyp sól. Wszystko mieszaj ręką. Jeśli mimo mieszania, ciasto nadal jest mocno lejące, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Mieszaj i dodaj ostrożnie, niewielkie ilości mąki do momentu aż ciasto przestanie się mocno przelewać przez palce, ale mimo wszystko pozostanie delikatne. Odstaw do lodówki na 30 minut i zabierz się za przygotowanie farszu.
Podsmaż szpinak. W momencie, kiedy całkowicie odmarznie dodaj wyciśnięty czosnek i przyprawy. Pod koniec smażenia dodaj zioła. Po wyłączeniu palnika wsyp rozkruszony twaróg i wymieszaj.
Ciasto dość cienko rozwałkuj i wykrawaj w nim krążki (ja używam w tym celu szklanki). Przy pomocy foremki do pierogów lub w ręce, nakładaj łyżeczką farsz i zagniataj pierogi.
Pierogi gotuj na osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy przez ok. 5 minut, mieszając raz na jakiś czas.
Podawaj z zasmażką z cebuli lub innym ulubionym dodatkiem.
Smacznego!